Festival sodniškega neznanja odločil zmagovalca

Litija je, čeprav brez Matevža Dobravca, ki je manjkal zaradi zdravstvenih težav in Žige Laha, zelo dobro začela tekmo in že po dobrih treh minutah vodila 11:4, prvo četrtino pa se je končala z vodstvom domačih 22:14. Na začetku druge četrtine so gostje z delnim izidom 13:3 napravili mini preobrat in povedli 27:25. Do konca prvega polčasa so si Litijani s trojkami Žana Erjavca in Dragana Pušiča priborili prednost 40:38.


Med obema polčasoma je v dvorani potekala simpatična predstavitev številnih mlajših selekcij košarkaric litijskega kluba, kar je poželo veliko odobravanja in aplavzov med okrog 200 gledalci.


Žal pa se je lep košarkarski večer povsem izrodil v nadaljevanju tekme. Vse zasluge za to pripadajo sodnikoma Ploju (Ljubljana) in Palčiču (Postojna), ki sta že v prvem polčasu večkrat razburila s svojimi odločitvami, ko nista kaznovala preostre igre gostov. Povsem sta se izgubila v tretji četrtini, ko so Jesenice nekaznovano nadaljevale s provokacijami domačih, Litiji pa sta v petih minutah in pol dosodila tri tehnične napake in eno nešportno osebno napako, eno tehnično napako sta, verjetno zaradi vsaj navideznega ravnotežja, dosodila tudi gostom. Domače so sodniške napake povsem iztirile, še posebej tista, ko sta tehnično napako zaradi domnevnega simuliranja osebne napake v napadu povsem neupravičeno dosodila najboljšemu litijskemu strelcu Draganu Pušiču, ki je zato v 27. minuti moral zapustiti igro zaradi petih osebnih napak. Jeseničani so po tem sodniškem festivalu neznanja, ki je praktično odločil zmagovalca, imeli prednost 56:48 na koncu tretje četrtine.
V zadnji četrtini so Litijani ob bučni podpori navijačev in zadovoljnih glasnih mladih košarkaric, na krilih Jake Štembergerja, Aljaža Primožiča in Lovra Šepca začeli zniževati zaostanek. Minuto in pol pred koncem so se tako približali na 63:66, vendar jim je za dokončni preobrat zmanjkalo moči in zbranosti, predvsem pa igralcev, saj sta tudi Žan Erjavec in Rok Seručar imela po pet osebnih napak. Jeseničani z zmago v Litiji ostajajo resen kandidat za drugo mesto v ligi za prvaka in s tem za uvrstitev v dodatne kvalifikacije za drugo košarkarsko ligo. Domači so se še enkrat več upravičeno jezili na sodnika, komisar lige pa je na uradni spletni stani KZS, kmalu po tekmi, Litiji izrekel denarno kazen za vse tehnične napake na tekmi, tako za tri njene tehnične, pa tudi za tehnično napako Jesenic (upati je, da gre za pomoto) !

Marko Godec