Mladi Nejc Pavliha potopil Ljubljano

Kategorija: Novice Objavljeno: nedelja, 06 januar 2019

Zelo pomembna tekma med prvouvrščenima ekipama na lestvici je bila od samega začetka izenačena, domači so v 13. minuti sicer povedli 27:22, vendar so Ljubljančani samo dve minuti kasneje že vodili 29:27. Prvi polčas se je končal z minimalno prednostjo gostov 37:35. Pri Litiji je odlično igral mladi Nejc Pavliha (10 točk v prvem polčasu), Jakob Virk  je dosegel 8 točk.

Tudi v tretji četrtini se je nadaljevala napeta igra s povsem izenačenim rezultatom, napetost na igrišču pa se je vztrajno stopnjevala. Svoj delež sta pri tem prispevala tudi neizkušena sodnika, ki pri svojih odločitvah nista imela enakega kriterija in sta pogosto razburila že tako pregrete duhove. Vendar so imeli več razlogov za nezadovoljstvo nad njunim sojenjem lahko domači.


Do odločilnega razpleta je prišlo na začetku zadnje četrtine, ko sta sodnika dosodila osebno in tehnično napako Anelu Blaževiču, nato pa spregledala še očiten prekršek gostov pri skoku za odbito žogo, po katerem je Ljubljana dosegla koš in nato sedem minut pred koncem povedla 63:55, minuto kasneje pa celo 69:60. Gostje so že glasno in evforično slavili, vendar očitno prezgodaj. Po dveh trojkah Anela Blaževiča in koših Vjerana Solda so Litijani razliko na hitro zmanjšali. Potem pa je zablestel 18 letni Nejc Pavliha (skupaj 20 točk) in s trojko dve minuti in pol pred koncem najprej izenačil na 70:70, nato pa je v naslednji minuti dosegel še pet točk zapored in za konec še lepo podal Soldu pod koš za vodstvo Litije 77:72. Sodnika sta v zadnji minuti ponudila še zadnjo priložnost gostom, ko sta dosodila zelo dvomljiv prekršek nad Matevžem Dobravcem (bivšim igralcem Litije), ki je zadel tri proste mete, vendar tudi to ni preprečilo prvega poraza Ljubljane v tem prvenstvu in zaslužene zmage Litijanov.
Gostje sicer po koncu tekme uradno niso imeli posebnih pripomb na zmago Litije, vendar kasnejši odmevi iz njihovih vrst (poročilo o tekmi na spletni strani KK Ljubljana) kažejo, da so poraz težko prenesli. Pri tem pa jim nekaj več samokritičnosti in predvsem športne kulture nikakor ne bi škodilo, oziroma bi bilo to celo nujno.

Marko  Godec