Usodni nesrečni poraz

Kategorija: Novice Objavljeno: četrtek, 11 april 2019

Športna dvorana Litija, Torek, 9.4.2019
Litija- Postojna 76: 80

Tekmo, ki je bila za Litijane praktično odločilna za napredovanje v 2. SKL, sta obe ekipi začeli v silovitem strelskem tempu, domači so takoj povedli s 5:0 in 9:3 in v prvi četrtini zadeli tri trojke. Vendar so tri trojke na hitro dosegli tudi gostje, tako da je bila prednost Litije po desetih minutah le 30:25. V 14. minuti so si Litijani prvič priigrali 10 točk prednost (38:28), toda razlika je po novih dveh trojkah Postojne skopnela v manj kot minuti.
Tudi v nadaljevanju srečanja je bila Litija ves čas v vodstvu, pet minut pred koncem tekme je bilo na semaforju 70:62. Nato se je začela nočna mora Litijanov, Postojna je zadevala nore trojke, saj je Abram dvakrat zadel kar s kakšnih devetih metrov, kar je obrambnemu igralcu seveda izjemno težko, če ne kar nemogoče preprečiti. Domači, ki so lovili zmago za vsaj sedem točk so predvsem po zaslugi Dragana Pušiča še povedli 75:68 (dve minuti in pol pred koncem), a so bili vse bolj nervozni in so po svojih napakah izgubili nekaj žog. Ravno takrat je sodnik Dovč Draganu  Pušiču dosodil še osebno napako v napadu in gostje so eno minuto in 12 sekund pred koncem izenačili na 76:76, po novi izgubljeni žogi Litije pa so 46 sekund pred koncem prvič (!) na tekmi povedli in nato  zmagali in si zagotovili uvrstitev v višji rang tekmovanja, domačim pa zaprli vrata v drugo ligo.


Vsekakor je rekordno število gledalcev v tej sezoni videlo odlično tekmo, vzdušje je podžgala tudi domača navijaška skupina Litijski levi, katera bi lahko še večkrat spodbujala Litijane.  Dragan Pušič je dosegel 21 točk, Dejan Mlakar 19, Vjeran Soldo 12, Žan Erjavec 9, Nejc Pavliha 8 in Jakob Virk 7. Težko je oceniti kaj je bilo odločilno za poraz Litijanov, od sebe so dali vse kar so lahko, bili so nedvomno v težkem psihološkem položaju, saj so se zavedali da zmaga z le nekaj točkami prednosti verjetno ne bo dovolj, kar je pripeljalo do njihovih napak. Tudi dejstvo, da bodo zadnje tri tekme sicer zelo dolgega prvenstva odigrali v le sedmih dneh jim ni šlo v prid, prav tako ne popoldanska zmaga Ljubljane nad Gorico (Goričani so v zadnji minuti zaostajali tri točke in imeli napad…). Najbolj usodne pa so bile kljub vsemu naštetemu že omenjene trojke Postojnčanov, skupaj so jih dosegli 10 (od tega Erčulj kar 5), vsaj za zadnji dve pa ostaja občutek, da so bile poleg znanja in poguma tudi plod sreče gostov.
Kakorkoli že, trener Džemo Ibiši mora svoje igralce do zadnje tekme v petek v Murski Soboti z Radensko prepričati, da zberejo moč in prvenstvo končajo z zmago, ki bi jim prinesla končno tretje mesto na lestvici 3. lige, kar bi vsaj majhen obliž na rano.

Marko Godec