Litija po pravi drami do pomembne zmage

Kategorija: Novice Objavljeno: četrtek, 31 marec 2022

ŠD Litija 31.3.2022
Prva tekma četrtfinala končnice: Litija- Celje 87:86  

Litijani so imeli pred tekmo v ekipi številne zdravstvene težave, na koncu sta manjkala Uroš Zadnik in Vito Kotar, nekaterim igralcem se je poznalo, da zaradi bolezni niso bili povsem pripravljeni. Po dobrih petih minutah so domači povedli 12:11, vseh 12 točk za Litijo je dosegel Jaka Stemberger. Tudi sicer so bili domači v prvem polčasu skoraj ves čas v vodstvu, z odlično strelsko predstavo so dobili prvo polovico tekme z rezultatom 54:44. Za Litijo je Jaka Stemberger dosegel 16 , Jakob Strel pa 13 točk. Pri Celju je bil najučinkovitejši Tomaž Jereb s 16 točkami. 

V tretji četrtini so gostje ujeli domače in v 27. minuti izenačili na 63:63. Celje je bilo uspešnejše v skokih (24:33), veliko težav so povzročali domačim s kombinacijo uspešnih metov z razdalje in enostavnih akcij, ki so jih zaključevali pod košem. Ekipi sta se nato večkrat zamenjali v vodstvu, sedem minut in pol pred koncem pri izidu 75:76, pa se je poškodoval najboljši igralec Celja Tomaž Jereb, ki nato do konca ni več igral. Litijani so prevzeli pobudo in točno tri minute pred koncem povedli 86:76. Gostje so v igri na vse ali nič, v pravi drami,  začeli zmanjševati razliko in minuto pred koncem prišli le na točko zaostanka, domači pa so neuspešno zaključili nekaj napadov. V zadnjem napadu so Celjani dvakrat metali za tri točke in obakrat je žoga poplesavala po litijskem obroču, vendar gostje koša niso več dosegli.
Za Litijo je Jaka Stemberger dosegel 26 točk (od tega pet trojk), 6 skokov in 6 asistenc. Jakob Strel je zabeležil 20 točk (tudi pet trojk), Edin Husičič 12 in Dragan Pušič 11 točk. Jaka Zagorc pa je imel kar 13 asistenc. Pri Celju je nesrečni Tomaž Jereb (met iz igre 9:12) dosegel 25 točk, Gašper Sevšek 23 točk in 10 skokov, ter Matic Perger 13 točk.
Ponovno se je pokazalo,da so tekme v končnici (popularna tujka: play-off) nekaj posebnega in po pravilu zelo izenačene, ter napete. Litija je tako v seriji na dve zmagi povedla z 1:0, druga tekma bo na sporedu že to soboto v Celju.

Marko Godec

 
Med polčasom so se v športni dvorani predstavili tudi mladi košarkarji in košarkarice litijskega kluba.